Arbeidsmiljøutvalget (m/ Bedriftshelsetjenesten, Akan og Brannvernleder mv)
Arbeidsmiljøutvalget skal arbeide for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø i virksomheten jf. virksomhetens hms-relaterte styringsdokumentasjon. Utvalget skal delta i planleggingen av verne- og miljøarbeidet i virksomheten, og følge nøye med på utviklingen av arbeidsmiljøet.
Arbeidsmiljøutvalget har følgende oppgaver etter Arbeidsmiljøloven og etter forskrift om organisering ledelse og medvirkning:
Oppgaver etter Arbeidsmiljøloven:
1.
Behandle spørsmål som angår bedriftshelsetjenesten og vernetjeneste.
2.
Behandle spørsmål om opplæring og instruksjon på områder som har betydning for arbeidsmiljøet.
3.
Behandle planer om nye lokaler, prosesser eller ombygginger som krever samtykke fra Arbeidstilsynet.
4.
Behandle andre planer som kan få vesentlig betydning for arbeidsmiljøet, som nye maskiner, rasjonaliseringstiltak, endringer i arbeidsprosesser og forebyggende vernetiltak.
5.
Delta aktivt i virksomhetens helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Delta i kartlegginger, utarbeidelser av handlingsplaner og gi råd til prioriteringer og tiltak.
6.
Vurdere helse- og velferdsaspekter ved arbeidstidsordninger.
7.
Gjennomgå alle rapporter om ulykker, nestenulykker og sykdom som kan skyldes arbeidsmiljøet. Ha fokus på årsaken til hendelsen og se til at arbeidsgiveren gjør det som er nødvendig for å hindre at det skjer igjen.
7.
Gjennomgå alle rapporter om yrkeshygieniske undersøkelser og måleresultater.
8.
Behandle spørsmål om tilrettelegging for arbeidstakere med redusert funksjonsevne.
9.
Utarbeide en årsrapport om arbeidet.
Oppgaver etter forskrift om organsiering, ledelse og medvirkning:
Foruten de oppgaver som er spesielt nevnt i arbeidsmiljøloven § 7-2, skal:
1.
- utvalget dele inn arbeidsplassen i verneområder
2. - utvalget delta i å utarbeide en handlingsplan (HMS-plan) for verne- og miljøarbeidet i virksomheten
3. - utvalget eller representanter for utvalget foreta befaringer i virksomheten for å kartlegge og vurdere behovet for verne- og miljøtiltak. Verneombud og arbeidsledere for de enkelte områder i virksomheten bør delta under befaringen av områder som de er verneombud eller arbeidsleder for utvalget gi råd om prioritering av virksomhetens planer i arbeidsmiljøspørsmål og selv ta opp spørsmål om nye tiltak
4.
utvalget fastsette retningslinjer for introduksjon av nye tilsatte arbeidstakere om det som gjelder verne- og miljøarbeidet i virksomheten og se til at arbeidsgiveren sørger for opplæring av nye tilsatte så snart som mulig etter tilsettingen
5.
utvalget også arbeide for at de tilsatte i virksomheten får innsikt i arbeidsmiljøproblemer og søke deres medvirkning i verne- og miljøarbeidet
6.
utvalget behandle arbeidsinstruks som skal utarbeides ved samtidig arbeid med cytostatika og ioniserende stråling, jf. forskrift om utførelse av arbeid § 15-2
Underutvalg:
Arbeidsmiljøutvalget kan vedta å opprette underutvalg som rådgivende organ, med en viss avgjørelsesmyndighet. Det er AMUs oppgave å fastsette sammensetningen av og mandatet for underutvalgene. Saker det er full enighet om i underutvalget, både kan og bør få sin avgjørelse der, med mindre de er av større viktighet. Adgangen til å opprette underutvalg må gjelde også de lokale AMU-ene. Eksempler på slike utvalg kan være attføringsutvalg, AKAN- utvalg, byggekomité o.l.
Virksomheter med mindre enn 30 (10) ansatte er ikke forpliktet til å organisere hms-arbeidet gjennom et arbeidsmiljøutvalg. For slike virksomheter gjelder at Styret/ daglig leder er ansvarlig for ovennevnte med mindre annen organisering og ansvarsplassering er etablert. Verneombudets oppgaver og ansvar blir tilsvarende utvidet.
Senest revidert den 07.03.2024
Svein Roar Holt
Hms- og internkontrollrådgiver
Tlf: +47 410 40 853
E.post: srh@internkontrollportalen.no